Op bezoek bij GCF in Zuid-Afrika, Margate

30 juni 2023

Onze bestuursleden, Joke en Rinus Vooijs, brachten in april een bezoek aan Give a Child a Family Africa in Margate Z-A. Zij waren weer onder de indruk wat er allemaal is gebeurd op het project. Hieronder leest u hun bijzondere reisverslag.

Het was fijn om tijdens onze vakantie ook weer onze nicht Maria Hufner te ontmoeten. Zij is al ruim 17 jaar werkzaam als vrijwilligster bij GCF Z-A.

Samen hebben we gesprekken gevoerd met enkele directieleden en managers van GCF Z-A over hoe de nieuwe manier van kinderen onderbrengen bij gezinsvervangende gezinnen gaat. Daarbij brachten we een bezoek aan een gezinsvervangend huis, waar kinderen worden opgevangen die voorheen bij het opvangcentrum geplaatst werden. Dit was niet in Margate maar in Ramsgate, een klein dorpje naast Margate. Dit huis staat in contact met GCF en de kinderen ontvangen verschillende diensten van GCF. Ook wordt men begeleid door de maatschappelijk werkers van GCF.

Een van de dingen die wij tijdens dit bezoek echt ondervonden is het belang van ‘het gezin’. De kinderen voelden zich veilig en gerust, speelden ook zonder angsten en waren super leuk bezig met van alles en nog wat.
 

Trainingen

Er waren ook gesprekken met directie en management over de trainingen en trajecten voor de gezinsopvang, voor de ouders van de kinderen en voor de kinderen zelf. De kinderen krijgen een zgn, 'self protection training', een training om weerbaar te worden en te zijn. Om zo de kinderen te leren dat ze er mogen zijn en ze te leren om voor zichzelf op te komen. GCF gebruikt dit programma ook in scholen. De ouders van de gezinsvervangende huizen ontvangen ook training om zo beter voorbereid te zijn. Daarnaast ontvangen gezinnen in de gemeenschappen training om te leren hoe beter voor hun eigen kinderen te zorgen. Dit verkleint de kans dat kinderen uithuisgeplaatst moeten worden.

Het belang van training is zeer groot en alle trainingen zijn gericht op het welzijn van de kinderen. Natuurlijk is er voor deze trainingen veel geld nodig, de Z-A regering draagt hier niet aan bij.

 

GCF Nederland spaarproject(en)

Afgelopen twee jaar heeft Stichting GCF Nederland gespaard en PR gemaakt voor de zonnepanelen die daar echt nodig zijn. In maart dit jaar heeft GCF Nederland het bedrag over kunnen maken naar GCF Z-A. Op het moment dat wij er waren, waren de panelen op transport en konden we helaas niet het begin van de installatie meemaken. Ondertussen is alles geïnstalleerd en zijn de zonnepanelen in productie op de daken. Eindelijk hun eigen stroomvoorziening, na jaren van ploeteren tijdens de 'loadshedding' 3-4 momenten per dag dat er uren geen stroom was.
Doordat het project Zonnepanelen is afgerond, vroegen we naar mogelijke nieuwe projecten waar GCF NL aan mee kan werken. De ideeën zijn: een nieuwe auto (zevenzitter), waar de kinderen mee vervoerd kunnen worden naar school of voor medische hulp. Of overal LED verlichting in de gebouwen, zeker nu er een eigen stroomvoorziening is. Dit zal heel veel kosten besparen en een betere lichtopbrengst geven in de gebouwen.

 

Al met al zijn we God dankbaar voor alles wat gerealiseerd is en wat wij als kleine groep in Nederland kunnen en mogen doen.
En ook dat Hij zijn Liefde laat zien door alles wat er wordt en is gedaan.

 

We groeten u allen,

Joke en Rinus Vooijs